This project was delivered to a professional couple who recently moved into a new build house with limited space. The brief was for a modern and fresh feeling to the garden. An area for entertaining and eating with friends and family was high on the list of priorities for the clients. With this in mind, and with privacy being an issue from neighbouring houses we looked at a sunken seating area accessed initially with a slope for ease of entry. The design progressed with the elimination of the ramp to save space in an already cramped area. Instead the sunken area was accessed by stepping down into the seating area. A built-in timber bench lapped around two sides of the ample timber table. Cushions where used make perching points opposite the timber bench. An added feature to the ground around the legs of the table was a generous planting of various species of mint, that when crushed under foot released an aromatic fresh scent on a warm summers evening. We complimented this further with a mix of other herbs including Rosemary, Lavender in species and Origanum ‘Thumbles Variety’. The planting in the borders was orchestrated to simmer as the season unfolded and reach a crescendo of colour and scent late July and early August. This is the time that the couple agreed they would be using the outdoor space more frequently. Agapanthus jostle with Kniphofia and Echinacea to try and grab centre stage.

To keep the design simple, we opted for a Marshalls Granit eclipse paving in 600mm/600mm throughout the garden. This added a truly bespoke look with a lightly flamed finished surface offering excellent non-slip properties. The boundary to this garden was treated with a stunning woven oak fencing detail from Quercus Fencing. The timbers complimented the built-in seating area and gave a real organic and modern feel to the garden.